Kako slepom coveku opisati boje?
Da Ceco , pričamo različite potresne priče, ujedno vrlo poučne...
ali sa istom porukom...
ljudi koji imaju hendikep nedostatka vida ,nadomešćuju ga izoštravanjem ostalih čula...
njihovo celo telo postaje prijemnik za imformacije...
I da , i medju slepim licima , kao i medju nama koji to nismo postoje vrlo negativne osobe ,koje pod izgovorom svog hendikepa opovrgavaju smisao pristojnosti ...
No definitivno je činjenica da , većina ovih osoba ZAISTA jesu extrasens , pritom nemislim ,naravno na neke vidovnjačke ili spiritualne , tobožne sposobnosti , iako je njihova intuicija takodje orudje kojim se uspešno koriste...
mislim na vrlo fizička extra čula...
činjenica je da ni mi kojima vid nije oštećen; NEVIDIMO očima već MOZGOM ...
problem je u tome što mi toga nismo svesni...
oči nam koriste kao prijemnik ,prenosilac informacije...
oni imformacije primaju svim drugim raspoloživim čulma
tako da ono što mi zovemo GLEDANJEM , oni obavljaju , ušima , nosem , rukama i nogama pa i celim telom...
Isto tako i memorija im je daleko razvijenija...
Sećam se slučaja , kad je oca pozdravio čovek na ulici sa ZDRAVO Pajo , naravno nisam ga poznavala. Otac se trgnuo ,razvukao lice u osmeh i potpuno preciznim pokretom , potapšao čoveka po grudima ...
Zatim su pali jedan drugome u zagrljaj...
Ispostavilo se da je to njegov drug iz detinjstva , koji je predhodnog dana došao iz Kanade , sa kojim nije imao APSOLUTNO nikakav kontakt 40 godina ...Tapkanje po grudima je bio samo njihov način pozdravljanja....
Takvih slučajeva sam doživela sa njim toliko , da bih mogla pisati memoare o njemu.
Moj HENDIKEP u svemu tome je , što se ja trudeći se da njemu dočaram svet što vernije , nikad nisam setila da tražim od njega povratnu informaciju...
Nikad ga nisam pitala da mi opiše kako on VIDI svet oko sebe...
Ja svoj propust nikad nemogu ispraviti , ali sigurna sam da postoji mnogo ljudi koji to mogu....
Netreba se samo truditi da se slepim licima , nametne svoje vidjenje stvarnosti , treba ih zamoliti da i oni nama opišu svoje...
Možda će slika istog tada biti realnija...