Romance Cafe forums

All forums

Kako slepom coveku opisati boje?  

views: 3915, replies: 87
total: 87, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4 5  6  7 8 9 next page last page of 9
Post #1, page: 1
#1: 2007-10-31 15:26
Moze da se shvati i bukvalno (tu recenicu sam skoro procitao), ali me mozda i vise zanima kako objasniti nekome ko ne vidi ono sto vi vidite - u stvarima, ljudima, bojama, pravim i onim unutrasnjim - nacin da ih ugleda...i da uzivate u nima - zajedno.
black raven (male, 36)
...isti, poseban, slobodan, samo svoj...
page: 6
#51: (2008-04-03 09:56)
zar je potrebno?? to svi znaju
HydRa (female, 29)
vishe ne igram ;)
#52: (2008-04-03 11:05)
ma namerno zbog onih koji ga ne vole...
ferlajt (male, 99)
Pažnja! Deo ovog profila narušava pravila.Neće moći biti pretraživan ...
Partybrejker
#53: (2008-04-03 14:36)
... uz sav pijetet spram mnogocitiranog posta koji ste tako pozdravili - da li neko uopshte primecuje da je to potpun promashaj teme?... Bejkerin otac je znao na osnovu sopstvenog iskustva pre nego shto je nazhalost izgubio vid kako stvari izgledaju vizuelno, i sva objashnjavanja su se oslanjala na asociranje vec vidjenog... dakle, post je pre za temu "27" nego ovu... no, ako nishta drugo, bar ima smisla za razliku od gomile drugih trutjanja...
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
#54: (2008-04-03 15:13)
Hvala na komplimentime i lepim rečima
volim i ja tebe
naravno da sam svesna da je otac bio u prednosti,i da je oživljavao sećanja na osnovu već vidjenog ili doživljenog...
pitanje je koliko jedan dečak od 9 godina može dugo sačuvati svoja sećanja...
koliko mu sećanja pomažu kad se sretne sa nečim što nije postojalo u to vreme...
kad je prinudjen sa svojih deset godina da nauči ne samo brajevu azbuku , već i govor rukama , kako bi mogao družiti se sa ostalom decom koja nisu samo slepa , bilo ih je i gluvo nemih, a veruj mi družili su se doživotno mnogi od njjih...
sa dva potpuno različita hendikepa , uz ogromnu želju za život i za druženje,znali su satima komunicirati dodirujući se rukama, deleći svoje radosti , patnje , šaleći se i negodujući ponekad , ali vrlo retko...
backerystar (female, 42)
Nije tesko biti fin
#55: (2008-04-03 15:20)
predivno...
backery hvala sto si sa nama podelila jedan deo tebe... i to si napisala na jedan predivan nacin...

eto sada se ocesam bogatijom za jednu plemenitu dusu vise...
sneza67 (female, 39)
zivi i pusti druge da rade isto :)
Please note: VIP members do not see advertising
Partybrejker
#56: (2008-04-03 15:36)
... pa sad`, Bejkeri, on sigurno nije pamtio 40 godina, nego iz dana u dan obnavljao secanje, koje se vremenom pretvorilo u dozhivljaje... neke stvari su se s`godinama promenile... ljudi, likovi, krajolici... ali, plavo je uvek ostalo plavo...
#57: (2008-04-03 15:50)
Svakako , svesna sam da smo imali temelj na osnovu koga smo razradjivali opisivanja , i svakako da znam da bi se ovo u školskoj terminologiji moglo nazvati promašenom temom , ali dali....
zaboga nismo na času književnosti...
nemaš predstavu koliko je ljubavi , samopožrtvovanja ,strpljenja potrebno da bi jedna takva osoba VIDELA ono što vidiš...
potpuno moraš promeniti način života a konkretno u mom slučaju odrasteš, uz moć kretanja i funkcionisanja zatvorenih očiju...
ovo tvrdim odgovorno i potpuno ozbiljno...
backerystar (female, 42)
Nije tesko biti fin
Partybrejker
#58: (2008-04-03 15:55)
sve to stoji... ali za neku drugu temu, sa nekom drugom poentom... ovde je ipak pitanje ne toliko bukvalno - kako opisati npr. ljubav nekome ko tako neshto nikada nije osetio?... tj., kako preneti drugoj osobi neshto shto je prvenstveno i iskljuchivo lichni dozhivljaj?
#59: (2008-04-03 16:05)
dragi Party verujem u dobronamernost tvoje intervencije , ali je očigledno da si u zabludi...
zapravo ne....
žao mi te je . ti nikad nećeš biti u stanju da opišeš svoj i isključivo svoj doživljaj drugoj osobi
nažalost ne samo ti mnogi ljudi tako razmišljaju , samo oni koji su usešno delili svoj život sa slepom osobom , mogu razumeti u potpunosti, da , upravo to moraš raditi , dakle iznositi svoj i isključivo svoj doživljaj trenutne situacije ili onoga što želiš preneti datoj osobi, ponovo govorim da mi smo bili u prednosti zbog toga što se moj otac nije rodio bez čula vida , srela sam uz njega mnogo i takvih osoba , koje su se rodile potpuno slepe , mnogi od njih su vrlo uspešno VIDELI kroz svoje bližnje , mnogi su postali uspešni prosvetni radnici , muzičari, porodični ljudi ali samo uz divovske napore porodice ili sredine koja je preuzela njihovu edukaciju,
Sem toga naučno je dokazano da su tim ljudima sva moguća čula mnogo struko razvijenija od osoba sa zdravim vidom...
te su ponekad u svojoj nesreći , čak i velikoj prednosti u odnosu na nas SLEPCE

Updated 1 time(s), Last update (backerystar) 2008-04-03 16:11

backerystar (female, 42)
Nije tesko biti fin
Partybrejker
#60: (2008-04-03 17:46)
... ne razumem zashto bi ti mene zhalila? ... po svemu sudeci tu se radi o nameri da me uvredish, da sam zhaljenja vredan ... no, sa moje strane, mogu samo da izrazim zhaljenje zbig takvog stava, i da sazhaljevam onoga ko veruje da su dozhivljaj i deskripcija (tj. umishljaj dozhivljaja) jedno te isto ...

... i ne znam Chemu ta glorifikacija slepih ljudi kao da su neki extrasensi? ... da, upuceniji su na druge senzacije, ali su sigurno daleko od superirnosti samim tim shto su slepi... jednostavno, od sluchaja do sluchaja, od choveka do Choveka ...
total: 87, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4 5  6  7 8 9 next page last page of 9
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

Each member has it's own Private Gallery of images and access to your gallery is permited only to those members who are in your private list. You can add any image in your... Private Gallery

Specijalna ponuda do 31.12.2008.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 770 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Bitef Art Cafe
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis