Romance Cafe forums

All forums

Kako slepom coveku opisati boje?  

views: 3924, replies: 87
total: 87, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  6 7 8 9 next page last page of 9
Post #1, page: 1
#1: 2007-10-31 15:26
Moze da se shvati i bukvalno (tu recenicu sam skoro procitao), ali me mozda i vise zanima kako objasniti nekome ko ne vidi ono sto vi vidite - u stvarima, ljudima, bojama, pravim i onim unutrasnjim - nacin da ih ugleda...i da uzivate u nima - zajedno.
black raven (male, 36)
...isti, poseban, slobodan, samo svoj...
page: 5
pegi_64

VIP
#41: (2007-12-04 20:03)
cak i onima koji imaju moc vida ne mozes objasniti ,jer po nekad se prosto mogu samo "na mirisati"

Updated 2 time(s), Last update (pegi_64) 2007-12-04 20:09

pegi_64 (male, 44)
ne bih ovaj put o tome
Partybrejker
#42: (2007-12-05 07:58)
kisna glista:
Partybrejker: bemti, kakà metafizika??!

kako? - pa nikako

end of 100ry

Kako si simpaticno antiprotivan.. uvek...

mua?

sìndignatziòm

samo ne boolaznim

msm, a.co ne.com vetj pada na pamet da "bere zvezde" (kako to neko jednom simpatichno reChe ) ne mogu a da ne dam svoj doprinos
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
lena copy
#43: (2007-12-08 02:27)
Postoje fakti. I postoje interpretacije. To je sve. Sasvim dovoljno.
lena copy is no longer member of Romance Cafe
Partybrejker
#44: (2007-12-08 10:38)
... ponovi 5x i mozhda postane istina
Partybrejker is no longer member of Romance Cafe
#45: (2008-04-02 09:36)
Moj otac je izgubio vid sa svojih 9 godina starosti...još posle onog onog ludila zvanog drugi svetski rat.
Našla deca granatu upadljivo obojenu da bi privukla dečju radoznalost...
Tragedija za njih same njihove bližnje i njihove ,eventualne potomke...
Nisam od malena odmah bila svesna njegovog hedikepa.
Sa svoje tri godine sam počela da odlazim na autobusku stanicu zajedno sa dedom , da ga dopratimo do kuće.
Sa pet godina sam tu obavezu počela sa ponosom da obavljam sama.
Često su nas ljudi ( iz onog sloja sirovina , kojima nevredi da imaju 2 para očiju ) , zaustavljali na ulici , govoreći mu , jadan Pajo ,šteta što nevidiš , pa zar ni malo nevidiš , ...eh kad bi samo mogao videti kako slatko dete imaš...
Mrzela sam ih iz dna duše, uvek sam sa zebnjom , očekivala njihove radoznale, napola pakosne ,komentare i pitanja...
Taa je samo gordo koračao pored mene , nežno stiskajući moje rame , kao da želi reći : pusti njih nemaju pojma o životu...
bilo je možda medju njima i dobronamernih , ali njih je tata bolje prepoznavao od mene...
Sa njima je razmenio po koju reč , i posle njihovog , pitanja ili komentara na njegov hendikep , ponosno je znao reći :
Nežalim da mi je bog uzeo vid , kad mi je podario ovo blago , ovo su moje oči , moje sunce što me svakog dana greje i moja najveća radost , nežno me pri tom milujući po kosi , dok su mu niz lice ispod crnih naočara obilato ispadale suze . Znate li koliko bole suze slepog čoveka ,nekoga kome je on uzor i oslonac...
ljudi su na njegov komentar najčešće ostali bez reči , i odlazili pognute glave...
Sad se pitam dali su tog trenutka progledali , ili jadni oni nikad nisu otvorili oči...
Pored svog invaliditeta otac je završio internat u rangu srednje škole kako god se to zvalo u to vreme , i pored toga četiri zanata , svirao je saksafon i zaposlio se kao telefonista u jednoj fabrici , sekao porodicu i izrodio sa majkom dvoje dece...
Pročitao je mnogo više raznih literarnih dela , od mnogih sa zdravim vidom...
Sve ga je interesovalo...
Kad smo kupili prvi Tv ,mama i ja smo mu na smenu opisivale lepote raznih predela , tropske šume , planine , mora , nikad to nije video ali mi smo znale da našim očima gleda i vidi sve što vidimo mi.
Po ushićenju na njegovom licu znala sam da sam uspela da mu prenesem sve što vidim , i boje naravno...
Jeste PPLAVA je boja neba , CRVENA je boja koju je zadnju video , boja vatre , boja krviZELENA je boja trave , Žuta kao žumance ili ona druga kao tek izleženo pile , BRAON boja čokolade naravno , BELA boja snega , i naravno retko kad bi se desilo da nije shvatao o kojoj boji je reč..
Znao je još reći da je imao sreću , što je video dovoljno dugo da bi naučio poznavati boje , inače bi mu svet bio mnogo tužniji...
backerystar (female, 42)
Nije tesko biti fin
Postpaid DialUp konekcija
Please note: VIP members do not see advertising
#46: (2008-04-02 09:43)
ferlajt (male, 99)
Pažnja! Deo ovog profila narušava pravila.Neće moći biti pretraživan ...
gagic

VIP
#47: (2008-04-02 09:57)
backerystar: Moj otac je izgubio vid sa svojih 9 godina starosti...još posle onog onog ludila zvanog drugi svetski rat.
Sa svoje tri godine sam počela da odlazim na autobusku stanicu zajedno sa dedom , da ga dopratimo do kuće.
Često su nas ljudi ( iz onog sloja sirovina , kojima nevredi da imaju 2 para očiju ) , zaustavljali na ulici , govoreći mu , jadan Pajo ,šteta što nevidiš , pa zar ni malo nevidiš , ...eh kad bi samo mogao videti kako slatko dete imaš...
Mrzela sam ih iz dna duše, uvek sam sa zebnjom , očekivala njihove radoznale, napola pakosne ,komentare i pitanja...
Taa je samo gordo koračao pored mene , nežno stiskajući moje rame , kao da želi reći : pusti njih nemaju pojma o životu...
bilo je možda medju njima i dobronamernih , ali njih je tata bolje prepoznavao od mene...
Sa njima je razmenio po koju reč , i posle njihovog , pitanja ili komentara na njegov hendikep , ponosno je znao reći :
Nežalim da mi je bog uzeo vid , kad mi je podario ovo blago , ovo su moje oči , moje sunce što me svakog dana greje i moja najveća radost , nežno me pri tom milujući po kosi , dok su mu niz lice ispod crnih naočara obilato ispadale suze . Znate li koliko bole suze slepog čoveka ,nekoga kome je on uzor i oslonac...
ljudi su na njegov komentar najčešće ostali bez reči , i odlazili pognute glave...
Sad se pitam dali su tog trenutka progledali , ili jadni oni nikad nisu otvorili oči...
Pored svog invaliditeta otac je završio internat u rangu srednje škole kako god se to zvalo u to vreme , i pored toga četiri zanata , svirao je saksafon i zaposlio se kao telefonista u jednoj fabrici , sekao porodicu i izrodio sa majkom dvoje dece...
Kad smo kupili prvi Tv ,mama i ja smo mu na smenu opisivale lepote raznih predela , tropske šume , planine , mora , nikad to nije video ali mi smo znale da našim očima gleda i vidi sve što vidimo mi.
Po ushićenju na njegovom licu znala sam da sam uspela da mu prenesem sve što vidim , i boje naravno...
Jeste PPLAVA je boja neba , CRVENA je boja koju je zadnju video , boja vatre , boja krviZELENA je boja trave , Žuta kao žumance ili ona druga kao tek izleženo pile , BRAON boja čokolade naravno , BELA boja snega , i naravno retko kad bi se desilo da nije shvatao o kojoj boji je reč..
Znao je još reći da je imao sreću , što je video dovoljno dugo da bi naučio poznavati boje , inače bi mu svet bio mnogo tužniji...

e svaka ti cast za post
gagic (male, 35)
you can't always get what you want
Rakas
#48: (2008-04-02 10:02)
backerystar: Moj otac je izgubio vid sa svojih 9 godina starosti...još posle onog onog ludila zvanog drugi svetski rat.

Pridružujem se
Rakas is no longer member of Romance Cafe
#49: (2008-04-02 10:41)
...I lila, tamnu, čežnjivu, i boju breskve, nežnu i sramežljivu, setno sivu, nepogrešivu.
Roze nadjoh medj' starim pismima, modru vrpcu nad teškim mislima, ukrah ridju iz pera drozdova, laki purpur iz prvih grozdova.
Uzeh oker sa sveće svečarske,drap sa svilene mašne bećarske, mrku s tambure tužnih tonova a cinober sa nosa klovnova. . .
HydRa (female, 29)
vishe ne igram ;)
#50: (2008-04-02 11:19)
..i potpishi dzoleta b.
ferlajt (male, 99)
Pažnja! Deo ovog profila narušava pravila.Neće moći biti pretraživan ...
total: 87, displayed: 10, page: previous page 1 2 3 4  5  6 7 8 9 next page last page of 9
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Login:
username:
password:

Lost password?

Tips

We take care of your privacy. Your email address or any other personal info that can reveal your identity will never display unless you write it yourself. More info

Specijalna ponuda do 31.12.2008.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 770 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Bitef Art Cafe
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis