Romance Cafe forums

All forums

Kako slepom coveku opisati boje?  

views: 3917, replies: 87
total: 87, displayed: 10, page: first page  1  2 3 4 5 6 7 8 9 next page last page of 9
#1: (2007-10-31 15:26)
Moze da se shvati i bukvalno (tu recenicu sam skoro procitao), ali me mozda i vise zanima kako objasniti nekome ko ne vidi ono sto vi vidite - u stvarima, ljudima, bojama, pravim i onim unutrasnjim - nacin da ih ugleda...i da uzivate u nima - zajedno.
black raven (male, 36)
...isti, poseban, slobodan, samo svoj...
Baksuz
#2: (2007-10-31 23:56)
Svejedno kako... kako god da ih objasnish, on ce ih svakako videti na svoj nacin. Onako kako se njemu chini... ili svidja. Kao i sve ostalo, kao i uvek, kao i svako...

Ne mora biti slep, ne postoje dva choveka koji na isti nachin vide jednu boju ili jednu istinu... svejedno...
Baksuz is no longer member of Romance Cafe
koen
#3: (2007-11-01 00:39)
mislim da nije tako da svi vide lako i kako hoce tek onako. a nije tacno ni da slijepi vide kao i drugi. oni se ne mogu diviti dugi...
no, njihov sensus tactus
do unutrasnjeg oka
doprema toplinu boje,
a nas, zakrzljale, slijepe pored ociju,
u bojevidece ne broje.
...tako, sta to mi njima mozemo objasniti??
boje???
koen is no longer member of Romance Cafe
#4: (2007-11-01 11:32)

BUKVAlno : Nikako ili Teško. Kao i gluvom note.
utiske,
osećanja (tugu,bol,radost,sreću,ljubav,mržnju,prezir,divljenje,gađenje,zavist,poštovanje ...),
snove,
maštanja ...

Jedini problem je kada je relacija ;
"mutav" - slep
"mutav" - gluv
"mutav" - nem
pa čak i :
"mutav" - "normalan" (u smislu čula vida, govora i sluha).

Jednom rečju mutavi su (uvek) jedini (i najveći) problem (svima).

ferlucifer (female, 59)
I am not I. I am this one, wolking beside me ...
ceca1978
#5: (2007-11-01 12:20)
Kako slepom coveku objasniti boje?
Moja zaova je slepa rodjenja. Ne znam kako ona zamislja boje, oblike, spoljasnji svet uopste. Ali, kada o necemu pricamo ona insistira da joj se kazu detalji, upravo boja ili slicno.
Drugo, nikada je nisam videla da je obukla nesto,a da se boje ne slazu. Niti sam je ikada videla da se nasminkala (a kako samo lepo ume da se nasminka, potpuno sama) a da nije uklopila boju sminke sa odecom.
Ne znam, takvi ljudi mozda osecaju boje,do neke granice, mada mi je verovatnija pretpostavka da ih "uce" i pamte.
U jednu sam stvar sigurna. Slepi ljudi su , u nekim oblastima zivota, sposobniji od nas koji nemamo taj nedostatak. I sasvim sam ubedjena da mnoge stvari "vide" bolje... ne, ne bolje, vec realnije od nas , jer mi smo zaslepljeni pakovanjem, fasadom, onim sto je "ocigledno", a oni vide sustinu. Jer, mi gledamo samo jednim culom, a oni gledaju sa cetiri.
ceca1978 is no longer member of Romance Cafe
Postpaid DialUp konekcija
Please note: VIP members do not see advertising
#6: (2007-11-01 12:51)
Veliko je pitanje i da li mi koji vidimo, boje doživljavamo na isti način?
Možda ja vidim crveno kao neko drugi zeleno, ili obrnuto?
Ili, slično, kako da shvatimo četvorodimenzionalni prostor kad vidimo samo tri dimenzije?
Ma koliko da nam se objašnjavalo, ne vredi...
DraganK (male, 44)
Freedom is just another word for nothing left to lose
#7: (2007-11-01 12:57)
Možda ja vidim crveno kao neko drugi zeleno, ili obrnuto?

hm, ovo može biti dosta nezgodno
OBICNA (female, 39)
Nije labud nego čaplja!
kisna glista
#8: (2007-11-01 13:03)
Evo pokušaću ovako.. a mogao bi svako dati svoju ideju.. Svako da pokuša da objasni po jednu boju.. I nije bitno koji je način, predmet, stvar u pitanju.. ali da pokušamo da oslikamo boje u očima koje ih nisu u stanju same videti...

Bela - je bila grudva vate. Hladna a meka. Nešto što želimo dotaknuti, ali smo svesni činjenice da se od samog dodira gubi na njenoj belini.. Oblaci su sličnog oblika.

.....
kisna glista is no longer member of Romance Cafe
#9: (2007-11-01 13:06)
"hm, ovo može biti dosta nezgodno"

Pa i ne baš. To što sam rekao nema veze sa daltonizmom, da se razumemo. Kao malom su mi mama i tata pokazali zelenu boju (koju ja "možda" doživljavam kao crvenu) i rekli:
"Sine, ovo je zeleno!"
I od tada, ja kad god vidim zelenu boju, zovem je zelenom, a i dalje je (možda) doživljavam kao neko drugi crvenu.
Tako da na semaforu ne može biti greške.
DraganK (male, 44)
Freedom is just another word for nothing left to lose
Flashback
#10: (2007-11-01 13:45)
DraganK:

Ili, slično, kako da shvatimo četvorodimenzionalni prostor kad vidimo samo tri dimenzije?
Ma koliko da nam se objašnjavalo, ne vredi...

Cetvrta dimenzija je vreme...Ujedno i jedina dimenzija na koju ne mozemo da uticemo...
Dimenzija koja nije prostorna...Zar ne?
Sta tu objasniti?

Voleo bih da cujem Ravena kako bi slepom coveku opisao boje...
Flashback is no longer member of Romance Cafe
total: 87, displayed: 10, page: first page  1  2 3 4 5 6 7 8 9 next page last page of 9
Please select forum you want to view:
Last
New posts in the last

Specijalna ponuda do 31.12.2008.. VIP članarina za celu 2009 godinu za samo 770 dinara.

Glasanje za članove meseca. Učestvujte u glasanju i osvojite nagrade.

Bitef Art Cafe
Sedo - Buy and Sell Domain Names and Websites project info: romance-cafe.com Statistics for project romance-cafe.com etracker� web controlling instead of log file analysis