NeronChe:
sneza67: po meni intelektualci su biznismeni...znaci ljudi koji otvore firme i vode uspesno posao..
Nije baš tako draga em mila koleginice...Intelektualac je čovek sa adekvatnim znanjem u svojoj branši,bar solidnog opšteg obrazovanja i duhovno napunjen bar do pola...pa biznismeni su u nas ili lopovi sa velikim IQ ili prosečno obrazovani i pametni sa puno sreće u životu...ali ako su pare sreća ne bih ja bacio koliko sam bacio već istih i odlučio se ne za miran san,to je izlizano,ali da volim ono što radim,makar jeo i govna nekada,a posle sijao sam sebi...Nekada je važnije da moja sijalica gori samo da je ja vidim nego da svi gledaju u reflektor...eksponiranje te vrste ne donosi mnogo toga dobrog,naprotiv...
Usput i ne smatram da sam ja intelektualac,čak bih zabranio ikom da me tako vidi da mogu,ali mogu i sa njima da budem u odnosima...mada sam više u odnosima sa intelektualkama,da budem iskren...
Pare ne mogu da ti donesu status nikada,to im je najveća mana...
p.s. ili je intelektualac svako ko se intelektualnim radom bavi,pa makar bio sve samo ne uspešan u tome,ma kako se trudio...
dragi em mili kolega, ne bih se slozila sa vama..
po meni, PO MENI, covek sa adekvatnim znanjem u svojoj bransi je obrazovani covek, kulturan covek jelte...onaj koji to obrazovanje uspe da usmeri na jedan koristan nacin - u ovom slucaju da zaradi lovu (i da obezbedi posao i drugima itd itd) - za mene je intelektualac
ko je pominjao pare i status?ja jok..
nemoj da gledas samo srbiju...kada sam pominjala sve ovo mislila sam pretezno na neke stvari koje sam videla ovde (u italiji)...ne znam kako je sada u srbiji po pitanju toga..
(secam se ljudi koji su otvarali banke i krali novac od naseg naroda..al to je bilo devedesetih...)
a sad sto se tice srece...kada je u pitanju biznis sreca mozda bude na pocetku ali ako zelis da zaista zadrzis biznis za jedan dug vremenski period, sreca nema nikakve veze nego mozak i, naravno, rad...
na primer, radim u jednoj italijanskoj privatnoj turistickoj agenciji koja je svoje poslovanje otpocela pre 23 godina...tesko da sreca moze da traje 23 godina...
vlasnik agencije nije ni lopov (jedan veoma posten covek) a jos manje "prosecno obrazovan i pametan sa puno srece u zivotu"..
cek mozda moze i ovako da se kaze: intelekt koji je primenjen na prakticnom planu = intelektualac
eto ja iznesoh svoje misljenje...kako ja to vidim..